Bu siteyi kullanarak Gizlilik Sözleşmesi ve Bilgi Güvenliği Politikası'nı onaylamış olursunuz.
Kabul Et
Sahi GündemSahi GündemSahi Gündem
Bildiri
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
  • Yazarlar
  • Siyaset
  • Emek-Çalışma Hayatı
  • Dünya
  • Ekonomi
Okuma: DEM Parti’den “Tarihi Adım” Mesajı: “Bir Hafta İçinde Tarihsel Bir Ana Tanıklık Edeceğiz”
Paylaş
Yazı Tipi BoyutlandırıcıAa
Sahi GündemSahi Gündem
  • Yazarlar
  • Siyaset
  • Emek-Çalışma Hayatı
  • Dünya
  • Ekonomi
Ara
  • Yazarlar
  • Siyaset
  • Emek-Çalışma Hayatı
  • Dünya
  • Ekonomi
Mevcut bir hesabınız var mı? Giriş Yap
Bizi Takip Edin
Siyaset

DEM Parti’den “Tarihi Adım” Mesajı: “Bir Hafta İçinde Tarihsel Bir Ana Tanıklık Edeceğiz”

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, PKK’nın silahsızlanma süreci için “Bir hafta içinde tarihsel bir ana tanıklık edeceğiz” dedi. DEM Parti, çözüm sürecine yönelik Meclis’te komisyon kurulmasını ve bunun yasayla desteklenmesini istiyor.

Sahi Gündem
Son güncelleme: 03/07/2025 21:51
Sahi Gündem
Yayımlandı 03/07/2025
Paylaş
Paylaş

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sırasında düzenlediği basın toplantısında, PKK’nın silahsızlanma süreci ve yeni çözüm sürecine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Doğan, “Yeni aşamaya geçiyoruz. Bizimle paylaşılan bilgilere göre, önümüzdeki bir hafta içinde birtakım adımlarla birlikte tarihsel bir ana hep birlikte tanıklık edeceğiz” dedi.

PKK’nın silah bırakma sürecine dair kesin tarih ve mekân paylaşamayacağını belirten Doğan, Erbil ve Süleymaniye seçeneklerinin öne çıktığını söyledi. Ayrıca, PKK lideri Abdullah Öcalan’dan birkaç gün içinde bu konuda bir açıklama beklediklerini ifade eden Doğan, kendi tercihlerinin “görüntülü bir mesaj” olduğunu vurguladı.

Doğan, yeni çözüm sürecinde Meclis’te kurulması beklenen komisyonun önemine değinerek, “Komisyon artık kurulmalı; ne bekliyoruz?” diye sorarken, “Genel Kurul bitmeden komisyon kurulmalı, ne bekliyoruz?” diyerek sürecin hızlanması gerektiğini savundu.

Komisyonun yasayla kurulmasının toplumsal mutabakat ve meşruiyet açısından kritik olduğunu belirten Doğan, “Komisyon yasayla kurulmalı” çağrısını yineledi. Ayrıca DEM Parti’nin hazırladığı taslağı Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sunduklarını hatırlatarak, diğer partileri de hazırlıklarını yazılı olarak iletmeye davet etti: “Buradan şu ana kadar iletmeyen siyasi partiler varsa, onların mutlaka Meclis Başkanlığı’na kendi taslaklarını iletmeleri gerekiyor.”

DEM Parti Sözcüsü, komisyonun alt komisyonlarla geniş kesimlerle temas kurabileceğini ve çoğulculuk ilkesini esas alarak farklı düşünceleri de sürece dahil etmesi gerektiğini belirtti. Doğan, “Bir hafta içinde tarihi bir adım atılacak” diyerek sürecin Irak Kürdistan bölgesinde gerçekleşebileceğine dair bilgiler aldıklarını aktardı ve bu adımın “kongre kararlarının gereğine uygun bir şekilde yapılacağını” ifade etti.

Ayşegül Doğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

“Barış ve demokratik toplum sürecine ilişkin daha önce DEM Parti İmralı heyetimizin de Meclis Başkanı ile yaptığı görüşmeden sonra açıkladığı gibi, bizim de sizlere ifade ettiğimiz gibi artık yeni bir aşamaya geçmek üzere olduğumuzdan söz edebiliriz. Bu yeni aşamanın çeşitli ayakları var. Bu aşamanın bir ayağı Meclis’te kurulması beklenen komisyon. Bu komisyonla ilgili görüşmeler, bu komisyonun nasıl çalışacağına ilişkin siyasi partilerin beklentileri ve bu farklı beklentiler ile farklı talepler arasındaki konsensüs.

Bu aşama önemli bir aşama. Çünkü, başından beri, 12 Mayıs’ta duyurulan kongre kararları, ondan önce 28 Şubat çağrısı ve çağrının akabinde gelen kongre kararlarının pratik adımlarının nasıl görüleceği de kamuoyunda tartışılıyor, siyasetin de gündeminde bu var. Bu da bir diğer aşaması olarak değerlendirebileceğimiz bir başlık. Bu aşama, pratik adımlar ve somut bazı göstergelerle güçlenebilir. Bu konuda toplumda da hem beklenti, hem talep, hem istek, hem de destek var; bunu da görüyoruz.

Meclis’teki komisyon fikrine ilişkin bir konsensüsün oluştuğunu hep birlikte görüyoruz. Hem toplumsal olarak böyle bir konsensüs var, hem de siyasi partiler arasında buna dönük bir mutabakat olduğunu görüyoruz.

Komisyon fikri neden önemli? Çünkü, bundan sonra yapılacaklara dair çok önemli bir rol üstlenebilir Meclis. Ve bu ayağının güçlendirilmesi gerekir. Hukuki, yasal birtakım hazırlıklarla güçlendirilebilir.

Şu ana kadar geçtiğimiz aşamaları biliyorsunuz. Siyasi partilerle bir görüşme gerçekleşti. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, grup başkanvekillerini davet etti. Bu konuya ilişkin de görüş alışverişinde bulundu. Sonra da bu haftaya ertelenmiş olan taslaklar sunulacaktı. Biz DEM Parti olarak hazırladığımız taslağı Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sunduk. Grup başkanvekillerimiz bu taslağı kendilerine ilettiler. Diğer tüm siyasi partileri de bu konuya ilişkin hazırlıklarını, önerilerini, itirazlarını, yer yer görüyoruz basın aracılığıyla yapılan bu itirazları, eleştirileri, katkıları, desteği doğrudan yazılı bir biçimde Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a iletmeye davet ediyoruz. Buradan şu ana kadar iletmeyen siyasi partiler varsa, onların mutlaka Meclis Başkanlığı’na kendi taslaklarını iletmeleri gerekiyor. Bunun da çok hayati olduğunu söylememiz gerekiyor. Hayati dememizin nedeni de şu; Meclis’te kurulacak komisyonun rol, üsteleneceği sorumluluk açısından çok büyük bir gereklilik bu.

Nasıl bir komisyon istediğimizi hatırlatalım… Toplumsal mutabakat dedik. Bu, toplumsal meşruiyet açısından da çok önemli bir konu. Dolayısıyla bizim temennimiz, komisyonun yasayla kurulması. Ancak daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu konuda da mutabakatın önemli olduğunu düşünüyoruz. Siyasi partiler arasında konsensüsü önemsiyoruz. Yasal dayanaklı kurulacak bir komisyonun faaliyet alanı açısından baktığımızda, daha etkili ve kalıcı sonuçlara ulaştırabileceğini düşündüğümüz için, etkili sonuç almanın, kalıcı sonuç almanın bir yolu da yani siyasi partilerin çıkarlarının üzerinde bir yerde pozisyon alan, toplumun kaygılarını gideren bir komisyon olması için bunun özel yetkilerinin olması, mümkünse bir yasal dayanakla kurulması. Ki mümkün, tartışmalar yürütülebilir. Böyle kurulmasını DEM Parti olarak tercih ediyoruz. Bunu önemsiyoruz. Önceliklerimizden biri bu. Bunda da bir mutabakat arayışı ve bir konsensüs tartışmasını önemli buluyoruz.

Biz, siyasi parti olarak toplumsal barış diyoruz. Toplumun en geniş kesimlerine ulaşmak istiyoruz. En aykırı düşünenlerin dahi bu süreçte fikirlerinin ne kadar önemli olduğunu ve onların da sözlerini söyleyebilme özgürlüğü olduğunu savunan bir parti olarak; bu komisyonun birtakım alt komisyonlarla, eğer komisyon kurulduktan sonra üyeler de bu konuda ortak fikre varırlarsa, birtakım alt komisyonlarla çeşitli kesimlerle temas kurulabileceğini düşünüyoruz. Yani, gerektiğinde, komisyon böyle bir usule karar verirse birtakım görüşmeler yapılabilir, gerektiğinde uzmanlardan raporlar, belgeler isteyebilir. Karar alma ya da karar tavsiye etme süreçlerinde, toplumun farklı düşünen veya bugüne kadar barış ve demokrasi konusunda çalışmaları olan kesimlerin katkısını alabilecek bir mekanizmayı da oluşturabileceğini düşünüyoruz bu komisyonun.

Bizim açımızdan vazgeçilmez ilkelerden biri de çoğulculuk ilkesi. Çok önemsediğimiz bir ilke. O yüzden, toplumsal ayağının da güçlü olması gerektiğini ve toplumun katkılarının da bir şekilde kurulacak mekanizmalarla o komisyona ulaşması, değerlendirilmesi bizim açımızdan önemli.

Komisyona Meclis’te grubu bulunan partilerin katılımının yanı sıra grubu bulunmayan partilerle ilgili ne yapılabileceği, onların katılımının nasıl sağlanabileceği, görüşlerinin, önerilerinin, yine desteklerinin nasıl alınabileceği de bu komisyon için önemli olacak.

Bu komisyondan temel beklentimiz, sözünü ettiğimiz süreçle ilgili bir siyasi ve hukuki çerçevenin oluşturulmasına dair kolaylaştırıcı bir rol üstlenmesi. Tarihsel bir fırsattan bahsediyoruz, bu tarihsel fırsatı layıkıyla, hukukla güçlendirmesi, demokrasi alanını genişleterek güçlendirmesi. Sorunlu birtakım alanlar var Türkiye’de, demokrasi alanının genişlemesinin önünü kapatan.

Bu komisyon artık kurulmalı. Ne bekliyoruz? Toplumsal mutabakat var, siyasi partiler arasında bu konuda mutabakat var. İkna olmayan siyasi partiler varsa onlar da davet edilmeli, bir şekilde sürecin paydaşı haline getirilmeli. Neden ikna olmadıkları sorulmalı, tartışılmalı ve bu tartışma alanı genişletilmeli. Ayrıca komisyon Meclis kapanmadan kurulmalı ve yaz aylarında kesintiye uğramamalı komisyonun çalışmaları.

Devlet yetkililerin bazı açıklamalarından, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın açıklamalarından, hem de parti sözcülerinin ve tabi örgüt yöneticilerinin açıklamalarından da önümüzdeki günlerde silahsızlanma süreci için önemli ve tarihi bir adım daha atmaya hazırlanıldığını bizimle paylaşılan bilgilerden de görüyoruz. Yani, bize bu soruları soranlara buradan tekrar ediyorum. Şöyle diyebilirim… Evet, bir yeni aşamaya geçiyoruz. Bu yeni aşamaya geçiş de bizimle paylaşılan bilgilere göre, önümüzdeki bir hafta içinde birtakım adımlarla birlikte tarihsel bir ana hep birlikte tanıklık edeceğiz.

Yine bizimle paylaşılan bilgilere göre, bize mekansal olarak da çok fazla soru geliyor, bununla ilgili haberler de var, bunu doğrudan teyit etmemiz ancak tarafların yapacağı açıklamalarla mümkün olabilir. Biz, DEM Parti olarak bizimle paylaşılan bilgileri sizinle paylaşıyoruz. Irak Kürdistan bölgesinde olması planlanan bir tarihi adım. Ve bu adım da kongre kararlarının gereğine uygun bir şekilde yapılacak.”

DEM Parti’nin çözüm süreci için yaptığı bu kapsamlı ve detaylı açıklama, Türkiye’de barış gündemini yeniden canlandırdı. Sürecin atılacak adımlarla somutlaşması ihtimali, hem iç hem dış kamuoyunun dikkatini çekiyor. Meclis’te kurulması planlanan komisyonun yetkileri ve işleyişi ise sürecin seyrini belirleyecek en önemli faktörlerden biri olacak.

Ayrıca Şunları da Beğenebilirsiniz

Bekaroğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sözlerine Tepki : “Çözüm Değil, Bölünme Rotası”

İzmir Büyükşehir Operasyonu: “Gözaltı Sayısı 137’ye Yükseldi!”

CHP Merkez Yönetim Kurulu Toplanıyor!

DEM Parti’den Erdoğan Görüşmesi Sonrası Mesaj: “Amacımız Barış”

Galatasaray Meydanı’nda 1057. Hafta: Cumartesi Anneleri’nden Kayıplar İçin Adalet Çağrısı

ETİKETLENDİ:barış sürecidem partiPKK
Bu Yazıyı Paylaşın
Facebook Whatsapp Whatsapp
Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HABERLER

Avrupa’da En Fazla Mahpus Türkiye’de: Her 100 Bin Kişiye 356 Tutuklu

Sahi Gündem
Sahi Gündem
19/07/2025
Yıldırım Kaya: “Sınavda sorun yoksa, o halde neden soruşturma başlatıldı?”
CHP’li Özçağdaş’tan LGS Soruları Tepkisi: “Bu Sınav Artık Sakatlanmıştır”
Gazze’de Çocukların Yürek Burkan Açlık Çığlığı: Juliette Touma’nın Tanıklığı
Türkiye’de Silah Yakma Töreniyle Barışa Sembolik Çağrı
Önceki Sonraki

BİZİ TAKİP EDİN

FacebookBeğeni
XTakip
InstagramTakip
YoutubeAbone

YAZARLAR

Mehmet Bekaroğlu
Yıldırım Kaya
Mehtap Yücel
Zeki Kılıçaslan
Yıldırım Öztürk

Kategoriler

  • Yazarlar
  • Haber
  • Siyaset
  • Emek/Sendika
  • Dünya
  • Ekonomi

SAHİ

2025 © Her Hakkı Mahfuzdur.

Bize Yazın

Herhangi bir konu hakkında bize yazabilirsiniz.

bilgi@sahigundem.com

© Sahi Gündem. Tüm Hakları Saklıdır.
Tekrar Hoşgeldin!

Hesabınıza giriş yapın

Kullanıcı Adı veya E-posta
Şifre

Şifreni mi unuttun?