DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve heyeti, CHP Genel Merkezi’nde Özgür Özel’le bir araya geldi. Görüşmeye CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcıları Ensar Aytekin ile Gül Çiftci de katıldı. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Hatimoğulları, CHP’li belediyelere yönelik operasyonları eleştirdi.
Hatimoğulları açıklamasında şunları söyledi: “Bugün CHP’ye yaptığımız ziyaretin amacı, dün sabah düzenlenen şafak operasyonuyla halkın iradesine vurulan darbeye karşı geçmiş olsun dileklerimizi iletmektir. Adana, Antalya ve Adıyaman büyükşehir belediye başkanlarıyla birlikte gözaltılar gerçekleşti. Bir tutuklama da oldu; Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı tutuklandı. Umut ediyoruz ki yargı bu yanlıştan geri döner ve gözaltına alınan belediye başkanları serbest bırakılır.”
“Operasyonlar Kayyum Anlayışının Devamı”
DEM lideri Hatimoğulları, operasyonların siyasi nitelikte olduğunun altını çizerek;
“Bu operasyonları kayyum anlayışının bir devamı olarak görüyoruz. Bugün bu operasyonların bir siyasi operasyon olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum. Şayet yolsuzluk ya da başka bir suç varsa, herkes hakkında soruşturma başlatılabilir. Fakat bunları bir kılıf hâline getirerek ve bu şekilde bir siyasi operasyona dönüştürülmesini asla kabul etmiyoruz.”
“Bağımsız Yargı Devreye Girsin, Herkes Soruşturulsun!”
Hatimoğulları, çözüm için iktidara komisyon kurma çağrısı yaparak;
“Bir komisyon oluşturulsun bağımsız yargı devreye girsin sadece muhalefet partilerinin belediyeleri değil, iktidar partilerinin belediyelerinin de soruşturulacağı bir çalışma yürütülsün.” dedi.
Timur Soykan Mesajı: “Hiçbir Gazeteci Gözaltına Alınamaz!”
DEM Eş Genel Başkanı, gazeteci Timur Soykan’ın tutuklamaya sevk edilmesine sert tepki gösterdi. Hatimoğulları, basın özgürlüğünün demokrasinin aynası olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“Gözaltına alınması, gerekçesi bütün bunların hiçbirinin gerçek anlamda hukukla yargıyla alakası olmadığını biliyoruz. Bugün Türkiye’de bütün özgür kalemlere, özgür yazan klavyelere, özgürce fotoğraf çekene bile operasyon düzenleniyor, gözaltına alınıyor, tutuklanmak isteniyor. Muhalefeti dizayn etmeye çalışan anlayış basını da kendine göre dizayn etmeye çalışıyor. Bir ülkede basın özgür değilse o ülkenin hiçbir özgürlüğünden bahsedemeyiz. Bugün basın özgürlüğünün durumu ve niteliği o ülkedeki özgürlüklerin ve demokrasinin niteliğini ortaya koyar. Hiçbir gazeteci gözaltına alınamaz, hiç kimse fikirlerinden, düşüncesinden dolayı ne gözaltına alınabilir ne de tutuklanabilir! Ümit ediyorum ki yargı bu hatadan döner ve kendisini serbest bırakır.”