İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Mart 2025’e ilişkin iş cinayetleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, geçtiğimiz ay içerisinde en az 145 işçi çeşitli nedenlerle yaşamını yitirdi. Ocak ayında 178, şubat ayında ise 124 işçi hayatını kaybetmişti. Böylece yılın ilk dört ayında iş cinayetleri sonucu ölen işçi sayısı toplamda 447’ye ulaştı.
İntiharların Arkasında Ağır Çalışma Koşulları Var
Raporda, Mart ayında 10 işçinin intihar ederek hayatına son verdiği belirtildi. Bu intiharların temelinde; günde 12 saati aşan uzun mesai süreleri, ağır iş yükü, iş stresi, düşük ücretler, performans baskısı ve geçici istihdam koşullarının olduğu vurgulandı. Uzaktan çalışmanın da stres yükünü artırarak bu tabloya katkı sağladığına dikkat çekildi.
Ölümlerin En Yaygın Nedenleri: Kaza, Ezilme ve Düşme
İşçi ölümlerine neden olan olaylar arasında trafik ve servis kazaları ilk sırada yer aldı. Bu kazalar sonucu 36 işçi yaşamını yitirirken, ezilme ve göçük nedeniyle 29, yüksekten düşme sonucu ise 27 işçi hayatını kaybetti. Ayrıca kalp krizi ve beyin kanaması gibi sağlık sorunları 21 işçinin ölümüne yol açtı. Diğer nedenler arasında intihar (10), patlama ve yanma (7), elektrik çarpması (3), şiddet (2), zehirlenme ve boğulma (1), nesne çarpması (1), kesilme/kopma (1) ve çeşitli diğer nedenler (7) yer aldı.

Genç ve Yaşlı İşçiler de Risk Altında
Hayatını kaybeden işçilerin yaş dağılımı da raporda yer aldı. 15-17 yaş grubunda 6 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arasında 31 işçi, 30-49 yaş grubunda 63 işçi, 50-64 yaş arasında 31 işçi ve 65 yaş üstünde 12 işçi yaşamını yitirdi. Yaşı belirlenemeyen 2 işçinin de hayatını kaybettiği ifade edildi.
İş Cinayetleri Her Yaşta ve Sektörde
İSİG raporu, iş cinayetlerinin sadece belli sektörlerde ya da yaş gruplarında sınırlı kalmadığını, çalışma yaşamının genelinde yaygın bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü ortaya koyuyor. Rapor, iş güvenliği önlemlerinin artırılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve denetim mekanizmalarının etkinleştirilmesi çağrısıyla sona eriyor.