Proje okulları olarak ifade edilen ‘Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme’ sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Türkiye’nin birçok kentinde okullarda görev yapan 20 binden fazla öğretmen kadro dışı kaldı. Eğitimciler söz konusu uygulamanın ‘siyasi kadrolaşma’ olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi.
İstanbul Valiliği, proje okullarına dair açıklamasında “İstanbul’da tek bir öğretmen açığa alınmamıştır” ifadelerini kullanırken yaşananları “Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Okullarda görev süreleri dolan öğretmenlerimizin bir kısmının yeniden tayin edilme ve atama süreci” olarak tanımladı.
Kamuoyunda “proje okulları” olarak anılan Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçlarının açıklanmasıyla okullarda görev yapan 20 binden fazla öğretmen kadro dışı bırakıldı. Eğitimcilerin sürgün dediği uygulama okulları ayağa kaldırdı.
Okullarda Eylem Sürüyor
İstanbul’dan Ankara’ya İzmir’den Mersin’e onlarca okulda eylemler sürüyor. Ankara’da Betül Can Anadolu Lisesi öğrencileri ilk derse girmeyerek atamaları protesto etti.Nişantaşı Anadolu Lisesi öğrencileri de öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı dersleri boykot ederek okul bahçesinde oturma eylemine başladı.
İzmir Atatürk Lisesi’nde de öğrenciler öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı okul bahçesinde oturma eylemine başladı.İstanbul Kağıthane İTO Meslek Lisesi öğrencileri de öğretmenlerine destek olmak amacıyla eylem yaptı. İzmir’de Güzelbahçe’ 60.Yıl Anadolu Lisesi öğrencileri de öğretmenlerine yönelik tayin baskısına karşı oturma eylemi yapıyor. Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi öğrencileri de okul bahçesinde oturma eylemi başlattı. Ankara Gazi Anadolu Lisesi öğrencileri de “norm fazlası” denilerek görevine son verilen öğretmenlerine destek olmak amacıyla eylem başlattı. Ankara’da Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi öğrencileri öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı okullarının bahçesinde oturma eylemi gerçekleştiriyor.İstanbul Maçka Meslek Lisesi öğrencileri “Hak, hukuk, adalet” sloganıyla okul bahçelerinde oturma eylemlerini başlattı.
İstanbul’da bulunan Pertevniyal Lisesi’nde bu sabah öğrenciler okula üstleri aranarak alındı. Törende öğretmenlerinin sürgün edilmesini protesto etmek için sırtını dönen öğrencilerin de isimleri alındı. Amasya Macit Zeren Fen Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin okuldan zorunlu olarak gönderilmesine karşı eyleme geçti. Öğrenciler okul bahçesinde “Liseme dokunma” pankartı açtı. Ankara Sıhhiye’deki Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri atamalara tepki için okul bahçesinde eylem yaptı. İstanbul GHV Mustafa Saffet Fen Lisesi öğrencileri de okul bahçesinde oturma eylemi yaptılar. Atamalara tepki gösteren öğrenciler okul bahçesinde andımızı okudu.
İstanbul Valiliği’nden Açıklama
İstanbul Valiliği, proje okul atamalarıyla ilgili açıklamada bulundu. Valilik tarafından yapılan açıklamada, “İstanbul’da tek bir öğretmen açığa alınmamıştır. Yaşanan süreç, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Okullarda görev süreleri dolan öğretmenlerimizin bir kısmının yeniden tayin edilme ve atama sürecidir.” denildi.
Açıklamada, görevlendirilmeyen öğretmen sayısı ise 1471 olarak verildi.
İstanbul Valiliği, son günlerde sosyal medya mecralarında ve çeşitli medya organlarında İstanbul’daki bazı okullardaki öğretmenlerin görev yerlerinde yapılan değişikliklerle ilgili de bir açıklamada bulundu.
Yapılan açıklamada; “Öğretmenler açığa alındı, kadrolu öğretmenler okullarından kovuldu, mağdur edildiler, siyasi sebeplerle yerlerine başka öğretmenler atandı” gibi ifadelerin asılsız olduğunun belirtilerek;
“İstanbul’da tek bir öğretmen açığa alınmamıştır. Yaşanan süreç, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Okullarda görev süreleri dolan öğretmenlerimizin bir kısmının yeniden tayin edilme ve atama sürecidir. Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına ‘Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’ 2020 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten önce ilgili okullarda görev yapan öğretmenlerin görev süreleri sıfırlanarak yeniden başlamıştır. 2020 yılından itibaren 4 yıllığına görevlendirilen öğretmenlerin görev süreleri 2024 yılında Bakanlığımızca 1 yıl daha uzatılmıştır.
“1471 öğretmen görevlendirilmemiştir“
Millî Eğitim Bakanlığımızca yayınlanan ‘Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde’ yer alan hüküm gereğince proje okullarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin görev sürelerinin en az 4, en fazla 8 yıl olduğu belirtilmiştir.
Bu kapsamda görev süresi dolan öğretmenlerimiz, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından 6-10 Şubat 2025 tarihinde belirlenerek ilan edilmiştir. 12 – 19 Şubat 2025 tarihlerinde de görev süresi dolan tüm öğretmen ve yöneticilere Bakanlığımızca 10 okul tercih etme hakkı verilmiştir. 8 Nisan 2025 tarihinde ise yerleştirme sonuçları açıklanmıştır.
Bu yerleştirme sonuçlarına göre; 8380 öğretmen Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına atanmıştır. Herhangi bir tercihine yerleştirilemeyen 1471 öğretmenimiz bulunmaktadır. Bu öğretmenlerimize Nisan 2025 norm fazlası yer değiştirme takvimine göre tercihleri de dikkate alınarak yer değişikliği hakkı tanınmıştır. İlimizde ikinci 4 yıl için görevlendirilmeyen 1471 öğretmenin görevlendirilmeme sebepleri ise;
Bazı eğitim kurumlarındaki öğretmen normlarının daralması, öğretmenlerin tercihlerine bağlı olarak atamalarının gerçekleşmemesi nedenlerine dayanmaktadır.” denildi.
İlgili öğretmenlerin yeni okullarına, il ve ilçe içerisinde tercihleri doğrultusunda branşlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına hizmet puanı üstünlüğüne göre yerleştirileceğinin belirtildiği açıklama şu ifadelerle devam etti;
“Bu idari tasarruf nedeniyle öğretmenlerin özlük hakları ve kariyer basamakları ile ilgili herhangi bir mağduriyetleri söz konusu değildir. Yukarıdaki nedenlerle yer değişikliğine tabi öğretmen kadrosu, İstanbul’daki mevcut toplam öğretmen kadrosunun yaklaşık %1’i, Özel Proje ve Program Uygulayan Okullarımızdaki öğretmen kadrosunun ise % 10’u kadardır. Bahse konu öğretmenlerimiz, önümüzdeki yıl tercih döneminde tekrar başvuru hakkını kullanabilecektir.
Bu okullarda bahse konu öğretmenlerin görev süreleri ortalama 15 yılın üzerindeyken, 2020 yılında yürürlüğe giren mevcut yönetmelikle 4 4 olmak üzere toplamda 8 yıl ile sınırlandırılmıştır. Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler;
– Ulusal ve uluslararası proje uygulayan, bilimsel, kültürel ve teknolojik proje, etkinlik ve yarışmalara danışman öğretmen olarak öğrenci hazırlama,
– Destekleme yetiştirme kurslarında öğrencileri yetiştirme,
– Pansiyonlu okullar için belletici öğretmen olarak görev alma vb. hususlarda da görev yapmaktadır. Yukarıda sayılan hususlar, bu okulların kuruluş amaçları arasındadır. Öğretmenlerin tercihleri doğrultusunda seçilmeleri, ilgili yönetmeliğin bu amacına uygun olarak yapılmıştır.”
CHP’den Açıklama: “Bu Sefil Düzen Kalıcı Olamaz”
CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, Kadıköy Anadolu Lisesi önünde yaptığı açıklamada, proje okul uygulamasının liyakatı yok saydığını belirterek, “Atamalar yandaş sendika ve AKP teşkilatları eliyle yapılıyor. Bu sefil düzen kalıcı olamaz” ifadelerini kullandı.
Kadıköy Anadolu Lisesi önünde açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, uygulamaya sert sözlerle tepki gösterdi. Özçağdaş, dönemin Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “3’ü 5’i geçmez” dediği proje okul sayısının bugün 2 bin 153’e ulaştığını vurgulayarak, “Bugün itibarıyla 366 fen lisesinin 363’ünde atama yapıldı. Madem bu kadar kararlıydınız, kalan 3 okulu da atama kapsamına alınsaydı” İfadelerini kullandı.
Proje okullarda yapılan atamaların tamamen siyasi referansla belirlendiğini savunan Özçağdaş, “Bu ülkede 85 bin kişiyi atama yetkisi bir bakana verilmiş durumda. Bir insanın bu kadar kişiyi tanıması mümkün değil. Peki bu kararları kim veriyor? Herkes biliyor ki bu atamaları yandaş sendikalar, AKP’nin il-ilçe teşkilatları ve torpil pazarlıklarının içinde olan kişiler yapıyor” dedi.
Özçağdaş, Uygulamanın eğitim kurumlarının kültürünü ve kazanımlarını yok ettiğini belirterek; “2016’da proje okul yönetmeliği ilk çıktığında tarumar edilen ilk okullardan biri Kadıköy Anadolu Lisesi olmuştu. O günden bu yana hiçbir şey düzelmedi. Eğitimde liyakat değil, sadakat esas alınıyor” söyleminde bulundu.
Uygulamanın öğrenciler üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “Bu okullarda okuyan öğrenciler üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Bakan neden tam da bu dönemde böyle bir açıklama yaptı? Üç gün daha bekleyemez miydiniz?” diye sordu.
Öğrencilerin ve öğretmenlerin anayasal protesto hakkına sahip olduğunu vurgulayarak Özçağdaş, “Her yaştan yurttaş anayasal haklarını kullanabilir. Bu haklar sadece AKP’lilere tanımlanmış değildir. Öğrencilerin tepkisi meşrudur, çünkü öğretmenleri onlar için sadece eğitimci değil, adeta ikinci bir ebeveyndir” ifadelerini kullandı.
“Asıl Terörü Yaratan Yargıdır“
Suat Özçağdaş sert ifadelerle; “Bu ülkede bir terör yaratan varsa, o da iktidar, yalaka medya ve onların işbirliği içindeki sermaye gruplarıdır. Çocukları ‘terör’ yaratıyor diye fişliyor, aratıyorsunuz. Bu ülkede asıl terörü yaratan, Ekrem İmamoğlu ve arkadaşlarını hapseden yargıdır. Öğrencileri ve velileri tehdit etmekle de kalmadınız; KYK yurtlarında kalan öğrencileri tespit ederek, onları da baskı altına almaya çalıştınız. Bu kabul edilemez.” İfadelerini kullandı.