Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Beştepe’de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı heyetini kabul etti.
MİT Başkanı İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile DEM Parti’den Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’ın katıldığı görüşme saat 13.30’da başladı.
Görüşmeden önce basın mensuplarına kısa bir değerlendirmede bulunan Önder ve Buldan, Cumhurbaşkanı ile süreç hakkında karşılıklı değerlendirmelerde bulunacaklarını ifade etti.
Pervin Buldan görüşmeyi, “önemli bir görüşme” olarak tanımlayarak şu açıklamayı yaptı:
“Sayın Cumhurbaşkanı ilk defa bu konuyla alakalı bizimle bir görüş alışverişinde bulunacak. Nelerin yapılması gerektiğine dair görüşlerini ifade edecek. Biz de yaptığımız tüm görüşmelerle ilgili kendisini bilgilendireceğiz. Hepimize hayırlı olsun ve barışa vesile olsun.”
Ayrıca, Buldan görüşmenin ardından yazılı açıklama yapabileceklerini de belirtti.
Erdoğan Görüşmeyi Daha Önce Duyurmuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Nisan Çarşamba günü partisinin grup toplantısında bu görüşmeye değinmiş ve şu mesajı vermişti:
“Terörsüz Türkiye hedefi gibi ülkemizin geleceği açısından hayati önemde meselelerimiz var”
Açıklamasında, sürecin Cumhur İttifakı tarafından büyük bir titizlikle yürütüldüğünü belirten Erdoğan, DEM heyetiyle yapılacak görüşmenin bu hedef doğrultusunda gerçekleştirileceğini söylemişti:
“DEM heyetini kabul ederek hem kendileriyle görüşecek hem de terörsüz Türkiye hedefine ulaşma hedefimizi teyit edeceğiz.”
Cumhurbaşkanı, daha önce 12 Mart’ta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, DEM Parti’nin İmralı heyetiyle görüşme ihtimaline açık kapı bırakmıştı. Bu açıklamayı takip eden günlerde, heyet Erdoğan’dan resmi randevu talebinde bulunmuş ve görüşmenin Ramazan Bayramı sonrasında yapılabileceği ifade edilmişti.
Süreç Nasıl Şekillenecek?
Yapılan görüşmede, PKK’nın olası silah bırakma kararından sonraki sürece ilişkin bir yol haritasının ele alındığı tahmin ediliyor.
DEM Parti içinde, infaz yasalarında değişiklik beklentisi ve özellikle Selahattin Demirtaş gibi siyasi tutukluların serbest bırakılmasına dönük adımların gündeme gelmesi bekleniyor. Parti kurmayları, Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları doğrultusunda serbest bırakılmasının önünde yasal bir engel bulunmadığını savunuyor.
Heyetin bu görüşmeden sonra tekrar İmralı Adası’na gidip gitmeyeceği ise merak konusu. BBC Türkçe’ye konuşan DEM Parti kaynakları, bundan sonra sürecin daha kurumsal bir zeminde ilerleyeceğine işaret ederek, “Bundan sonra İmralı’ya gidildi gelindi gibi bir yöntem izlenmez. Artık sürecin yürütülmesine ilişkin mekanizmalar devrede olur” değerlendirmesinde bulundu.
PKK’nın Kongre Takvimi Belirsizliğini Koruyor
Sürecin önemli bir ayağını oluşturan PKK’nın kongre tarihi ise henüz netleşmiş değil. Bu kongrede silah bırakma ve örgütün kendisini feshetmesine dair kararların ele alınması bekleniyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 20 Mart’ta yaptığı açıklamada, PKK’ya 4 Mayıs’ta Malazgirt’te kongresini toplama çağrısında bulunmuştu. Ancak örgüt tarafından şimdiye kadar resmi bir tarih açıklanmış değil.
Bazı DEM Parti yetkilileri ise Bahçeli’nin çağrısını daha çok sembolik bir çıkış olarak yorumluyor. Bir partili bu konuda şu değerlendirmede bulundu:
“Bahçeli, simgelerle konuşmayı seviyor. Aslında burada iki tarafa da mesaj veriyor. PKK’ya ‘elinizi çabuk tutun’ diyor. Devlete de, ‘Kongreyi Malazgirt’te bile yaptırırım’ mesajı veriyor. Haziran ayında her şey sonuçlanır, süreç tamamlanır.”